Fakta om Gränna stad

Grännas sevärdheter

Det som framförallt lockar turisterna hit är den genuina blandningen av gammalt och nytt i ortens centrum och utbudet av aktiviteter för alla åldrar. Självklart är det även många som åker hit endast för att se på tillverkningen av samt smaka på de nybakade polkagrisarna.

Från Gränna går båtar till Vätterns största ö, Visingsö, som bjuder på en unik natur med stora ekskogar och naturreservat. Många vandrar omkring på ön eller hyr en cykel men möjligheten finns även att upptäcka öns natur genom ”Remmalagen”, vilket är ortens variant på häst och vagn.
Välkommen till Gränna – Mer än bara polkagrisar!

Historiska sevärdheter
Huvudgatan i Gränna heter Brahegatan och fått sitt namn från Per Brahe d.y. som bland annat lät bygga ett lusthus på höjden ovanför orten. Idag finns bara ruinerna efter lusthuset kvar men det är en av de mest besökta turistattraktionerna på grund av den otroliga utsikt som de som tar sig upp till ruinerna bjuds på.

Per Brahe d.y. fick även ärva byggandet av Brahekyrkan som Magnus Brahe påbörjade i början av 1600-talet. Han invigde den nya kyrkan år 1636. Kyrka fick redan tidigt flera användningsområden. I början var den använd som både kyrka, utställningslokal och museum. Idag är kyrkan välbesökt bland annat bland dem som vill uppleva den tidstypiska byggnationen.

De som är intresserade av museum kan istället besöka något av de som finns i eller lite utanför Gränna. Man kan till exempel välja Moped- och motorcykelmuseum, Friluftsmuseum, Tryckerimuseum samt ett museum på Visingsö som berättar om öns historia. Gränna Museet har också en utställning som berättar om Andréexpeditionen.

Aktiviteter
Gränna med omgivning bjuder på ett stort utbud av fartfyllda aktiviteter för både stora och små. Här finns bland annat klättring, ballongflygning, ridning och äventyrsgolf. De som vill spela ”riktig” golf har även möjligheten till detta på en 18 håls skogsbana.

Med vattnet endast några hundra meter från ortens centrum är det många som passar på att åka på fiskecharter på Vättern med erfarna guider som följer med och instruerar.

Visingsö
Från Grännas hamn går båtarna ut till välbesökta Visingsö. Väl på ön finns möjligheten till flera naturupplevelser med bland annat cykeluthyrning, hästridning och vandringsleder. Oavsett vad som väljs är det lugnet och tystnaden på ön som attraherar de allra flesta besökarna.

På 1830-talet bestämde kronan att Visingsö skulle ha en stor plantage av ekar för att på så vis kunna leverera högkvalitativt ektimmer till flottans slagskepp. Ekarna står av förklarliga skäl kvar och fyller idag en mer rogivande funktion än den ursprungliga planen.

De som inte vill eller orkar gå runt på ön kan njuta av det fina landskapet med hjälp av Remmalagen vilket är ekipage med hästar som drar kärror som rymmer cirka 20 personer. En vanlig tur tar cirka en timme och visar öns mest populära turistattraktioner.

Det finns även aktiviteter på Visingsö för de små med mer spring i benen. Vid hamnen finns Leklandet med möjlighet att hyra elbil (för de minsta) eller crosscar. Barnen kan även hoppa i hoppborgen, spela minigolf eller åka i någon av de mindre barnbåtarna som går att hyra.

Shopping
De som tycker om att shoppa kan promenera på Brahegatan i Gränna och besöka de små butiker som är typiska för orten. Flertalet polkagristillverkare samsas med butiker som säljer kläder och inredning samt lokalproducerade godsaker. För det är inte bara polkagrisar som bakas på orten utan även tunnbröd och choklad. På orten finns också Sveriges enda affär som är specialiserad på att enbart sälja olika sorters salt.

Vill du få exklusiva hotellrabatter?

Det är helt gratis och vi lovar att ni sparar pengar på er bokning!

Vi kommer aldrig att sälja vidare er epost. Din trygghet är prioriterad.